hunspb@hotmail.com

hozzászólások

Magyar Köztársaság Multi Level Marketing Párt.

2009.02.18. 11:26 Hun.Spb

Egy érdekesen antipatikus ember beszélt, önnön fontosságának meghatározó tudatában, a reggeli TV műsorban. Olyan feltűnően szar volt, hogy egy percig azt hittem, egy tréfáról van szó. De nem. A kanapén gyakorlatilag hanyatt ülő ember olyan gesztikulációval bírt rendelkezni, hogy komolyan alig akartam elhinni. Pedig csak egy új pártról volt szó.

 
 
A „párt” honlapja, sikoly.hu, itt: http://www.sikoly.hu/
 
Az ember blogja pedig itt: http://hroland.blog.hu/
 

Mindhármat érdemes megtekinteni.

15 komment

Címkék: társadalomizélés

A bejegyzés trackback címe:

https://hunspb.blog.hu/api/trackback/id/tr87952470

guli 2009.02.20. 13:50:09

Mondhatnám, hogy no comment, de most még se.

Szerintem lesz - nem is kevés - olyan ember, aki hanyatt-homlok fogja keresni a pártbalépés lehetőségét. Mármint ebbe a pártba.

Mert mit is olvashatunk a honlapján? Amit (demagógan) de sokan megfogalmaztak már magukban. Hogy milyen rossz nekünk itt az életünk, mert hogy ebben az országban a politikusok egy fabatkát sem érnek, saját zsebükre dolgoznak, stb.

Na és ne feledjük azt az egetrengető, a blogjukban olvasható információhalmazt, ami aztán a legkevésbé sem szolgál nóvumként, miszerint most aztán tudatják velünk, oktondi halandókkal hogy miért is van itt a gazdasági válság, na meg hogy miért is érint ez minket ennyire.

Csak az a baj, hogy - véleményem szerint - ezt már nincs olyan ember, aki ne tudná. Sőt az okosabbak már évek óta tisztában voltak azzal, hogy ahogyan az ország lakossága él, ahogyan pazarol és dömpingszerűen veszi fel a hiteleket, ill. az alig néhányan dolgozóak közül is szinte alig akad olyan, aki tisztességes jövedelemmel és nem minimálbérrel lenne bejelentve, no pláne, jelenti be magát saját - amúgy akár jól menő - vállalkozásába, nos az nem vezet majd jóra. Én pl. nem rohantam lecserélni kicsit már avétos autónkat egy hitellel megterhelt újabb beszerzésének reményében, vagy nem vettem fel akkora lakáskölcsönt korábban sem, amiről már előre lehetett tudni, hogy lehetetlenség törleszteni.

Az istenért, jó lenne, ha végre kinyílna már az embereknek a szeme. Nem újabb párt kell ide, hanem a saját életünket kell otthon megfelelően irányítani, és igen, ebben igaza van, elmenni szavazni. Csak legyünk óvatosak, hogy kinek hiszünk.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.02.20. 14:08:10

Nem baj, kell az ilyen is. Ettől szép a demokrácia.

entos (törölt) 2009.04.14. 20:10:13

Én is elmondanám a véleményemet.
Spaceboy DDD
Elkényesztett szülők hülye gyereke vagy -véleményem szerint.
Egyébként én még nem szerepeltem tévében, főleg nem élő adásban.
És elnézést, hogy engem több millióért cserébe nem képeztek ki. És az első adásnál izgultam.
De biztos vagyok benne, hogy anyád megszült biztos tudtál írni, olvasni és mindent hipp-hopp.
KIS IDIÓTA VAGY.
Köszönöm, hogy én is véleményt mondhattam rólad.
Spaceboy igazi kis idióta csetes neved van.
Maradj meg a csetnél DDDDD

Haffner Roland

entos (törölt) 2009.04.14. 20:39:56

De mit is várhatunk egy olyna kölöktől, aki 2004-ben MSZP szimpatizáns volt és környezetvédelem keretében szelektív elemgyűjtés volt a teljes politkai programja DDDDDDDDDD

Lorenzaccio 2009.04.14. 22:39:45

Aranyos, hogy már a harmadik mondatában hiba van.
Na meg a smileyk, amikhez nem rajzol szemet...

Vicces, hogy úgy fejt ki véleményt valakiről, hogy semmit nem olvasott tőle. Mindezt egy párt vezéreként. Hol is olvastam én olyan pártról, amelyik prekoncepciók alapján ítélt el, majd irtott ki 6 millió embert? És a csatlósaik ugyanezt, a hétszáz éve kihalt királyi ház állítólagos jelképét használták takarózásra. Kettős kereszt, keresztényi szeretet. Bazmeg.

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.04.15. 12:25:16

@haffner.roland: 35 éves vagyok, tehát már nem kölök. Szüleim alsó-középosztálybeliek voltak, tehát nem voltak „elkényesztett szülők”, és még lehetőségük sem volt, hogy engem elkényeztessenek. Jelenleg egy céget vezetek, mely üzleti tanácsadással és marketinggel foglalkozik. A Spaceboy nevet sokan használják chat –es névként, ez igaz, de én a Pet Shop Boys/ David Bowie: Hello Spaceboy zenei felvétel miatt választottam, mert évekig az volt a kedvencem. 2004 –ben semmi közöm nem volt az MSZP-hez, tehát az elem-begyűjtéssel sem nagyon foglalkozhattam. Tehát olyan sok mindent nem találtál el, vagy valakivel összekeversz.

Az pedig, hogy le kis idiótázol, nem engem minősít, hanem téged.

Most pedig takarodj a blogomról!

DavidSharp 2009.04.15. 22:53:21

@spb: Ne linkeld ennek az embernek a cuccait, mert sokszorosára növekszik a látogatottsága az eddigi napi két emberről. :-)

@haffner.roland: Ne vegye magát ennyire komolyan, mert higgye el nekem, közelébe sincs Hun.Spb-nek. Én ismerem, tudom, hogy a való életben kicsoda. Különben meg ha idegeskedik, bogyós lesz a széklete.

entos (törölt) 2009.04.17. 19:14:17

@Hun.Spb: Mialatt te le sz*arozol engem a szó szoros értelemben, addig én nem idiótázhatok.
Igazi kis demokratikus csávó vagy cégvezető létedre.
Te bármit irkálhatsz másokról, de ha visszaszólnak: nem tetszik.

guli 2009.04.17. 19:34:59

Ezt nem hiszem el. Még a végén kinyírod ezt a szerencsétlen flótást hunspb! Szinte már sajnálom, mert teljesen ki van borulva, láthatóan idegességében már tényleg nem tudja, hogy cselekedjen, mit mondjon, mivel érveljen. Még a végén rosszul lesz...

Rolandka! Ha politikus akarsz lenni, viselkedj is úgy. Mert egyenlőre csak egy sértődött, buta ember vagdalkozását látom. És ez aztán nem visz előre azon az úton, amit megcéloztál.

Jó tanácsaimat, amit jó lenne megfogadnod, talán elolvashatnád a "denevér fejjel lefelé fos"-hoz írtaknál. Szívből tettem, és hidd el, csak tanulhatsz belőle.

guli 2009.04.17. 19:50:30

@haffner.roland:

Igen közelről ismerve az általad sértegetett embert egyet bizonyosan tudok, mégpedig azt, hogy nagyon összekevered valakivel. Soha nem foglalkozott az általad oly nagyon utált párt színeiben az általad oly nagyon lenézett feladatkörrel.

De az is jól jellemez téged, hogy lenézed azt az embert, aki bármelyik párt színeiben a szelektív gyűjtéssel érdemben foglalkozik. Sokkal hasznosabb dolog, mint üres politikai frázisokat puffogtatni. Vagy te nem így gondolod?

Én ismeretlenül is fejet hajtok mindazon emberi lény előtt, aki törődik a környezetvédelemmel, legyen az MSZP-s, Fideszes, SZDSZ-es, stb....

Mind nagyszerű ember lehet.

Te tettél már olyan dolgot, ami a társadalomnak hasznos volt? Mert hunspb és én már nagyon sokat. És szinte mindig ingyen. Emberi szeretetből, intelligens környezeti érzékenységből, globális gondolkodásból. Nem szónokolni, hanem tenni kell.

És ne felejtsd el. Nem személyesen téged ért a kritika, hanem azt, amiről beszéltél és ahogyan azt tetted. Az általad kitalált dolog került górcső alá. Te viszont bután személyeskedsz, és el sem gondolkodsz azon, hogy lehetne tanulni is a kritikából.

Ha mást nem, hogy később legalább a pamlagon nem fogsz feküdni egy televíziós szereplés alkalmából, és vigyázol a helyesírási hibákra a feldúlt írásaid alkalmával. (Ne szégyelld a helyesírási szótárt használni, olyan sokat tanulhat az ember milliós képzés nélkül is.)

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.04.18. 02:42:47

@haffner.roland:

Te tényleg ennyire nem érted? Nem téged szaroztalak, hanem a műsort és ezen belül a te megjelenésedet. A gesztikulációdat, azt, hogy nem tudsz normálisan ülni és beszélni, azt, hogy FEHÉR ZOKNIT VESZEL FEL ÖLTÖNYHÖZ. És igen, szaroztam a mondanivalódat és a NEMLÉTEZŐ pártodat, mert a honlapon, ami egyébként technikailag is tiszta 80 –as évek, szóval a honlapon akkora ökörségek vannak, hogy az valami hihetetlen. Oké, ez a pártod álláspontja, rendben, demokrácia van, tiszteletben tartom.

És igen, első televíziós szereplésed volt, biztos nehéz lehetett neked. Én már voltam, szerintem nem egy nagy ügy.

De aki olyan nagy fába vágja a fejszéjét, hogy pártot alapít, az nem fél tanácsot kérni olyanoktól, akik értenek is hozzá.

Ha nem lennél teljesen elájulva a saját hihetetlen tehetségedtől, és belátnád a hiányosságaidat, akkor szereznél magad mellé egy olyan csapatot, akik értenek a szociálpolitikához, a politológiához, a gazdaságtanhoz, a pénzügyhöz, a történelemhez, stb. Ne adj Isten, még ebből is, (oh, mily sátáni szó) diplomáztak. (Pfuj-pfuj értelmiségi söpredék).

Aztán kerítenék a helyedben egy jó titkárnőt, aki javítja a nyelvhelyességi, mondatértelmezési és helyesírási hibáidat, (jelentem: azt sem tanítják szakmunkásképzőben).

Hívnék egy honlapkészítő céget, aki a 21. században él, és csináltatnék egy dögös honlapot. (Tudok egy elég jót: SpaceboyDesign: www.spaceboy.hu, bár sajnos a számítástechnika ezen része is felsőfokú tananyag).

És ha behívnak egy televíziós műsorba, akkor csak beszélnék valakivel előtte, hogy mit kell felvenni egy ilyen alkalomra, hogyan kell viselkedni és beszélni. (Ehhez lehet, hogy elég Mancika néni a szomszédból, de egy ingyenes tanács tőlem: öltönyhöz FEKETE, esetleg a cipő és a nadrág párosával harmonizáló színű TÉRDZOKNIT kell, ismétlem, FEKETE TÉRDZOKNIT KELL felvenni.)

Mert ezek nélkül egy olyan egységet hozol létre, amely szánalmas és komolytalan.

Annak azonban örülök, hogy a mondanivalómból csak abba tudtál belekötni, hogy én a szar szót használtam, és így elfogadtad, hogy minden leírt szavam, beleértve a viszontválaszomat, valamint minden kedves kommentelő véleménye TÖKÉLETESEN MEGFELEL A VALÓSÁGNAK.

Ezek szerint várhatom, hogy bocsánatot kérj? Ohh, nem szükséges. Ez a demokrácia.

Viszont nem, én egy „demokratikus csávó”-ként, (Cigány szó, jelentése: gyerek, fiatal fiú. Jelzem, még mindig én vagyok az idősebb), nem azon akadtam ki, hogy csúnya szót használtál. Ha figyelmesen olvastál volna, vagy jobban figyeltél volna, amikor felolvasták neked, akkor ez pont nem érdekelt.

Én azon akadtam ki, hogy egyből személyeskedő modorban próbálkoztál megmutatni, hogy mekkora ász vagy. Rögtön személyeskedő, alázós, modorban. Rögtön azt hitted, hogy egy kissrácot majd jól lebaszol.

Pedig én egy percig nem személyeskedtem. Nem téged, hanem a megjelenésedet, a viselkedésedet kritizáltam egy HUMOROS oldalon.

Ha személyeskedni akartam volna, akkor azt írom, hogy te egy beképzelt, magáról sokat képzelő, öntelt, ügyeskedő, kisebbségi komplexusokban szenvedő, elnyomott, szerencsétlen hülye vagy, akinél és mérföldekkel tehetségesebb, sikeresebb, képzettebb és intelligensebb ember vagyok, és még a farkam is nagyobb.

De ilyet nem írok természetesen le, mert az már személyeskedés lenne, az pedig nem szép dolog, nem illik.

Ui.: Megkérdeztem a könyvelőmet, (jaj, tudom: diplomás ember, egy élősködő, de hát ő ért hozzá), hogy ha valaki kap csak úgy zsebbe egy csomó beszervezett ember után egy csomó 2000 Ft-os „költségtérítést”, akkor azt miként kell az APEH felé intéznie? Válasz: Vagy munkabérként kapja, akkor munkaviszony, adózás, járulékbefizetés, stb. Ekkor úgy 1200 Ft. marad meg neki, a munkaadó meg olyan 3500 Ft. –ot kénytelen kiadásként realizálni. A másik lehetséges mód, hogy mindenki számlázik, ott viszont az ÁFA körül lesz bonyodalom. Harmadik eset, hogy tényleg zsebbe, de akkor adócsalás, és jelentsd fel. Mondtam neki: jó.

Uui.: És tényleg ne idegeskedj, mert bogyós lesz a székleted! (copyright: David Sharp)

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.04.18. 03:26:53

@guli:

Úgy hiszem, hogy pár, vele egy körbe tartozó emberen kívül nem kommunikált még senkivel, aki esetleg nincs vele azonos véleménnyel. Nincs vitakészség, nincsenek érvek. Olvastam a blogjában, egy Hitleres mondata miatt is két perc alatt helyre tette egy kommentelő, és ő még a második körben sem értette, hogy miről is van szó, aztán meg a kussolás volt csak.

Nem beszélve a „le az értelmiséggel, vesszenek a diplomások” pártelképzelésről, amire egy elég érdekes viszontválaszt készít egy közepesen jobbos politológus, egy mérvadó politikai napilaptól. Hívott engem, kérdezte a véleményemet, de én mondtam, hogy NEM POLITIZÁLOK ITT.

A viselkedés pedig tipikus. A tanulatlan, műveletlen embereknél lehet tapasztalni olyat, hogy ha a saját fejükben tökéletesen kidolgozott és logikusnak tűnő gondolatsorba egy értelmes, tudományos tényekkel érvelő ember „beleköt”, akkor képtelenek megvédeni a saját elképzeléseiket, marad tehát az értelmetlen hiszti.

Ez főleg akkor fordul elő, amikor olyan témáról van szó, amihez egyáltalán nem értenek, de magukban teljesen meg vannak győződve a saját „ideológiai” elképzelésükről, és azt TÉNYLEG IGAZNAK HISZIK. Ez egy mentális állapot. Ezek az emberek képtelenek a saját elképzeléseiket ütköztetni másokéval, és képtelenek arra, hogy mások elképzeléseit és látásmódját megfontolják és esetleg a saját elképzeléseikbe beolvasszák.

És színesítve a történetet:
A párt még mindig nincs bejegyezve, ami nem lep meg, mert kellene a bejegyeztetéshez pár hozzáértő ember, de ahhoz diploma is kell, az meg náluk a sátán jelképe. Egy alapító okirat, egy pártprogram nem íródik meg magától úgy, hogy a jogszabályoknak is megfeleljen.

Szóval, ha a politikát pénzkeresésre akarják használni, mert mire másra, akkor még kicsit várniuk kell.

Lorenzaccio 2009.04.19. 03:00:30

Tisztelt Haffner úr!

Nem kívánok az ön blogján kommentelni, mivel az is hit rate-et generál (nem várom el, hogy ezzel a kifejezéssel tisztában legyen, megmagyarázom: növeli az találati mutatót).

Azonban megütötte a szememet egy megjegyzés, amit odaát, a néhány perces átolvasás közben olvastam. Ön szerint a munkások érdekeit kizárólag szakmunkás végzettségűek tudják képviselni. Nem akarok részletekbe menően vitázni erről, néhány kérdés mégis felmerült bennem. Ezek a célok és szlogenek először a magyar politikában 1919. körül megjelent népköztársaság, illetve proletárdiktatúra idején hangzottak el, amikor a munkásosztály saját kezébe vette a döntést. Nem tudom, ismeri-e, hogy ezek a nézetek hol és mikor alakultak ki. Lehet, hogy most meglepődik, de az első szerző, aki a proletárok önigazgatására alapozta a politikát Karl Marx volt, és művében ettől a kezdő szerveződéstől jutott el a kommunizmusig, az osztályok nélküli társadalomig. A kommunizmus Magyarországon is megjelent, majd kialakult a szocialista állam. A rendszerváltás óta ezek a szlogenek nem annyira népszerűek a pártok körében, eddig egyedül a Thürmer Gyula képviselte Munkáspárt programjában hallottam hasonló kezdeményezéseket. Mégis, úgy érzem, Önök talán mégsem a Munkáspárt céljait kívánják követni, hiszen akkor nem próbálna saját programot kreálni, legkevésbé úgy, hogy belekeveri a Nagy-Magyarország logot és az apostoli kettős keresztet. (megmagyarázná, mi a lényege az apostoli kettős keresztnek az önök jelvényében? Számomra nem érthető, miért számít egy politikai pártnak, hogy István királyunk II. Szilveszter pápától jogot kapott püspökök kinevezésére. Köszönöm.)

Egy másik, számomra nem értelmezhető problémakör a Magyar Tudományos Akadémia, és a diplomások megtámadása. Ön azt írja, meggyőződése, hogy a dolgozók érdekeit olyan emberek képviselhetik, akik nem diplomával rendelkeznek. Mi történik azonban akkor, ha bármelyik dolgozó olyan kérdéskörrel találkozik, melyhez több információra és tudásra van szükség, mint ami az ember a 14. és 17. életéve között megszerezhet a szakmunkásképzőben?

Megengedi-e Ön, hogy a dolgozó tovább képezze magát? Abban az esetben, ha igen, megengedi-e Ön, hogy a dolgozót nála tanultabb oktató művelje? Ebben az esetben megengedhető-e, hogy a dolgozót "kiszolgálja" az értelmiségi? Vagy ez is abba a problémakörbe tartozik, ahol az értelmiségi kizárólag söpredék, és kizsákmányoló lehet?

Utolsó témaként megkérdezném Önt, hogy mi az Ön gondja a tudománnyal? Szokott Ön olvasni? Hallott már Gutenbergről? Lakásban lakik? Van az Ön lakásában vízvezeték, elektromos áram, televízió? Használ Ön internetet? Van Önnek számítógépe, gépkocsija, mobiltelefonja? Vagy csak villanykörtéje? Ön szerint ezek a technikai feltételek létrejöttek volna, ha nincsenek diplomások, illetve tudósok? Edison, Watt, vagy ha magyar tudóst keresünk, Bánki Donát és Csonka János, Teller Ede, vagy Neumann János. Ön szerint megengedhető-e, hogy magyar tudósok fellendítsék a tudományt, és olyan újításokat fedezzenek fel, melyekért Nobel díjat kapnak? Vagy ezek a tudósok és értelmiségiek is csak a dolgozókat zsákmányolják ki?

Hun.Spb · http://www.hunspb.blog.hu/ 2009.04.19. 11:22:17

@Lorenzaccio:

Briliáns!

Szólamok és jelképek értelmetlen halmozása az egész "párt", első ránézésre. Jobboldali jelképek, szélsőbalos mondatok, mindenből csak annyi, amit a felszín kapirgálásával elő lehet rántani valahonnan. Semmi új, semmi egyedi, semmi saját.

Ha pedig jobban beleolvasunk a "párt" programjába, célkitűzéseibe, (én megtettem, egy napot szántam rá, és végigolvastam), szinte nincs olyan elképzelés, ami nem demagóg, és szinte mindegyik elképzelés vagy a szociológia, vagy gazdaságpolitika, vagy a pénzügy, vagy a történelemtudomány, vagy a jogtudomány, vagy a közgazdaságtan, és még sorolhatnám, hogy mely tudomány szempontjából erősen kifogásolható. Vagy egyszerűen baromság. Mint ahogy igazándiból program sincs, csupán egy-egy kinyilatkoztatás, de nincs kidolgozva, nincs megoldás, nincs terv, nincs kivitelezés. (És tele nyelvhelyességi és helyesírási hibával!)

Csak, hogy ne beszéljek a levegőbe. A „párt” „programja” kicsit olyan, mint egy bevásárló lista. Ami úgy eszükbe jutott, azt gyorsan leírták. Rendszer, következetesség, és megoldás terv nélkül.

A teljesség igénye nélkül, csak néhány tétel a „programból”, pontos, és teljes idézetek:

Nézzük, hogyan vélekednek az államadósság kezelésről:
„4. HITELEK.
A külföldi hiteleket visszafizetésének jogosságát felül kell vizsgálni.” Ennyi, és nem több. Azt nem tudjuk meg, hogy mi módon kell felülvizsgálni, és miért. De fogadjuk el, hogy országok közötti, vagy az EU –val kötött, nemzetközi jogászok és pénzügyi szakemberek által elkészített szerződések egy magyar szakmunkás szerint lehet, hogy nem jogszerűek.

De nézzük, mi módon szeretnének takarékoskodni:
„23. TAKARÉKOSSÁG
Az Önkormányzatok megszüntetése, megyei hivatalok létrehozása.” Ennyi, és nem több a takarékossági terv. És nem az önkormányzati apparátus csökkentése, racionalizált működtetése. Nem. Egyből megszüntetni. Azért elképzelem azt a megyei hivatalt, amelyik a megye mondjuk 6500 településének gazdasági működtetését felügyeli úgy, hogy az adott településen nincs képviselője. És elképzelem azt a polgárt, aki segítséget szeretne kérni, mondjuk egy csatornázási problémában, de a problémáját egy 50 Km-re lévő megyeszékhelyen kell előadnia, ahol azt sem tudják, hogy hol van a település főutcája.

Adórendszer:
„17. ADÓK
10%-os ÁFA. Kevesebb, de nem visszaigényelhető adók, az adócsalás ilyen irányú megszűntetése.
A jövedéki adót (cigaretta, alkohol, olaj) 10%-ra kell mérsékelni.”
Erre már nem is írok semmit, mert aki ezt írta, annak fogalma sincs az adórendszerről.

Ugyanúgy, mint a munkajogról:
„2. MUNKA.
Nem csak munkát, hanem a munkáért tisztességes fizetést.
Ne azért dolgozzunk, hogy megéljünk, hanem azért dolgozzunk, hogy ÉLJÜNK!
A MUNKÁÉRT JÖVŐT!
Az oda-vissza utat munkaidőnek kell tekinteni és ezért naponta egy munkaórát kell elszámolni.
Óránkén 10 perc szünet bevezetése.”

De ez se semmi:
„5. ANYAGI BIZTONSÁG.
Biztonságot kell teremteni: senkinek a lakására ne írhassanak többé közüzemi tartozásért jelzálogot.”

Nem kommentálom, mert látszik, hogy az egészet úgy találta ki valaki, hogy csak leírta, ami az eszébe jutott, és jól hangzik.

Pontosan annyit nyújt ez a „párt”, amit egy, a politika világában tapasztalatlan és tudatlan ember elsőnek tapsolva elfogad, mert nem fogja fel, hogy ezek csak értelmetlen szólamok. Aki egy kicsit is belegondol az elképzelésekbe, már érti, hogy ez egy hatalmas tréfa. Egyszerűen nem lehet komoly, nem gondolhatják komolyan.

Én is bedőltem. De most már tiszta szívvel tudok kacagni rajta.

Lorenzaccio 2009.04.19. 21:15:12

tényleg felesleges lenne részletekbe menően vitázni a fenti pontokkal, de érdekes, hogy megengedhetőnek tartja a közüzemi tartozást, ám ennek retorzióját már nem... :)
A 10 perc szünet azért is vicces, mert aki dohányzik, az minimum óránként egyszer feláll és kimegy bagózni, de a nem dohányzó kollégákat senki sem kompenzálja ilyenkor. De a dohányzástól eltiltani nem lehet, így jár a 10 perc. Ahogy a monitor előtt dolgozó "diplomás söpredéknek" is biztosítani kell a 10 percet óránként, hogy ne vakuljon meg.
A többi megjegyzéseddel egyetértek.
süti beállítások módosítása